נקודת המוצא
אחד מהנחות הבסיס בשיטה היא שהתפקיד של המיינד שלנו הוא לתת לנו פתרונות ורעיונות, לא לנדנד לנו ליישם אותם. בשביל זה יש אפליקציות, מזכירות או את הקרציה מפולניה. הקטע הוא, שהמיינד שלנו מנסה לעזור כמיטב יכולתו. אז בהיעדר פתרון אחר – הוא מקפיץ לנו תזכורות, רק לא בהכרח בזמן הנכון. למשל: הוא יזכיר לנו לשלם חשבון חשמל לפני השינה – לא כשאנחנו באינטרנט ויכולים לשלם אותו. או שהוא יזכיר לנו לחפש משהו בגוגל בדיוק כשאנחנו באמצע משימה שדורשת ריכוז – לא כשיש לנו רבע שעה לחכות בתור. או שהוא יזכיר לנו שרצינו לשאול משהו בקבוצה בפייסבוק – שניה אחרי שיצאנו מהרשת ותכננו ללכת לישון.
אז איך גורמים למשימות להפסיק לקפוץ לנו בראש כמו פרעושים בצנצנת, מפטרים את המיינד מתפקיד המזכירה הכושלת, ויוצרים שקט בראש?
זה קורה דרך 5 שלבים:
1. איסוף
המטרה של השלב הזה היא להוציא את הכל מהראש: רעיונות, משימות שהתחייבנו אליהם, פרוקיטים שאנחנו מעורבים בהם, חלומות, התלבטויות, רצונות, רגשות ועוד. יש כל מיני טכניקות וכלים כדי לעשות את זה, וארחיב עליהם בפוסט הבא. בינתיים, הנה צעד ראשון שאתם יכולים לעשות.
קחו דף או קובץ ריק ותעשו עליו מיינדאמפ עם השאלות:
– מה מטריד אותי?
מה יושב לי בראש?
– מה יש לי לעשות?
פשוט תכתבו אינטואיטיבית את על מה שקופץ לכם לראש, בלי סדר הגיוני.
2. עיבוד
דייויד אלן אומר שהבעיה היא לא בכמויות המידע שמפציצות אותנו – כי אחרת היינו מתים כשהיינו נכנסים לספריה. הבעיה היא בזה שאנחנו לא מחליטים מה לעשות עם המידע; שאנחנו לא עוצרים להבין מה נדרש מאיתנו, איך לגשת לזה, ממה להתחיל, אם בכלל אנחנו יכולים לקחת את זה על עצמנו ועוד. אז אחרי שאנחנו מוציאים הכל מהראש, השלב הבא הוא להסתכל על כל דבר שכתבנו לעבד את זה; להבין מה אנחנו רוצים לעשות בקשר לזה, אם בכלל. כאן יש רצף של שאלות שעוזרות לנו ועוד טכניקות מפתח בGTD. אתייחס אליהן בפוסטים הבאים.
3. ארגון
אחרי שהבנו מה כל דבר מצריך מאיתנו, הגיע הזמן לארגן את זה. לשים כל דבר במקום הנכון לנו – לתייק, לשים ברשימה מתאימה, לשים ביומן, להאציל, לשים תזכורות, ליצור אוטומציה למה שיכול לקרות בלעדינו. כדי שנוכל לארגן את הדברים בצורה מהירה ויעילה, צריך להבין מה המקום של כל דבר.זה חלק משמעותי במה שנקרא ליצור את המערכת/סיסטם/סט-אפ, וזה לוקח זמן וגם משתנה עם הזמן בהתאם לשינויים בחיים שלנו ובטכנולוגיה.
4. עדכון
זה השלב שבו אנחנו מתיישבים על כסא המנהלים של החיים שלנו, וסוקרים את כל מה שמצריך את ההתייחסות שלנו. בשלב הזה אנחנו מבינים איך להתקדם עם הפרויקטים שלנו, מגדירים משימות בצורה ברורה כדי שאחר כך יהיה לנו קל פשוט לבצע אותן, ועוד. את השלב הזה חשוב לעשות לפחות אחת לשבוע – מה שנקרא "סקירה שבועית" (Weekly Review).
5. עשייה
טוב זה די ברור. אם רק נתכנן ונארגן כל הזמן, המיינד שלנו לא יישאר רגוע ולא יסמוך עלינו. אז עשייה.
והנה טיפ שימושי: אם אתם נזכרים או נתקלים במשימה שאתם מתכוונים לעשות ולוקח עד 2 דקות לבצע אותה – עשו אותה מייד. זה חוסך הרבה זמן ואנרגיה אחר כך.
כדי שכל השלבים האלו יקרו יוצרים מערכת חיצונית שמחליפה את הצורך להחזיק את הכל בראש. אין דרך אחת נכונה לעשות את זה. כל אחד בונה את זה בהתאמה אישית בהתאם לפרמטרים כמו צרכים, העדפות, אורח חיים וסוג עבודה.
עקרונית אפשר ליצור מערכת רק עם נייר ועט. זה מה שכל כך יפה ב-GTD: היא לא תלויה בלי ספציפי. אבל עם הטכנולוגיה של היום יש המון כלים שמאפשרים לעשות את זה הרבה יותר יעיל ואוטומטי. ולכן אנשים שמתרגלים GTD בדרך כלל משקיעים זמן בלמצוא את הכלים ולבנות את הסט-אפ וworkflow שהכי ישרת אותם להטמעת העקרונות. אישית, ניסיתי וחקרתי המון כלים בשנים האחרונות, עד שהתבייתי על אפליקצית טודואיסט פרמיום שמאוד אהבתי והתאימה לי. אפילו עשיתי הדרכה על איך לעבוד איתה.
לפני כמעט שנה גיליתי כלי חדש שנקרא "מרווין המדהים". באותו היום העברתי אליו את כל המערכת שלי, ומאז לא הסתכלתי לאחור 🙂 אחד הדברים שאני מאוד אוהבת בכלי הזה, הוא שמאפשר לעשות את כל 5 השלבים בצורה נוחה, כולל שלב העשייה! (רוב האפליקציות עוזרות לארגן את הפרויקטים והמשימות, אבל לא לעשות אותן בפועל). מעבר לזה, הוא מאפשר לי לשלב כל מיני כלים אחרים של פרודוקטיביות, וגם איפשר לי להחליף את המחברת בדרך ששום אפליקציה אחרת לא הצליחה.
בפוסטים הבאים, אפרט על כל שלב ב-GTD, ואדגים איך אפשר לישם אותם במרווין.
בינתיים מוזמנים לקרוא כאן מה שונה בו מכלים אחרים ולמה אני מאוהבת בו כל כך:
מרווין: ה-סופרטול האולטימטיבי לפרודוקטיביות.
וכדי לקבל עדכון בכל פעם שיוצא פוסט חדש בסדרה, מוזמנים להצטרף לקהילת הפייסבוק:
איך לגרום לדברים לקרות – אפקטיביות והגשמה בהשראת GTD.
פוסטים קשורים שאולי יעניינו אותך
איך למצוא יותר רעיונות טובים ולהתאמץ פחות בחיים?
זמן קריאה: 3 דקות מתי מגיעים הרעיונות הטובים שלכם? תחשבו רגע על הברקות שהיו לכם, הרעיונות הכי טובים שעלו לכם, התובנות, הפתרונות………האם הם הגיעו כשהתאמצתם? כשעבדתם קשה? כשהייתם בלחץ
איך לגרום לדברים לקרות
זמן קריאה: 2 דקות אתמול חברה סיפרה לי שהיא כבר 3 שנים רוצה לעבור דירה, ושזה לא זז לשומקום כי היא לא יודעת לאן היא רוצה לעבור. אז שאלתי